,,Buďte tedy připraveni, neboť nevíte den ani hodinu.'' Mt 25, 13

Kdo byl šokovaný víc - já nebo ony?

16. 3. 2016 22:10
Rubrika: co se děje =)

   Kdo byl šokovaný víc - já nebo ony? To je otázka, do jejíž odpovědi se raději nebudu pouštět, protože bych pravděpodobně došla ke smutnému leč reálnému závěru. Celá ta událost byla podivná už jen díky aktérům, natož díky jejímu závěru.

   Jdu z fakulty na intr (ano, čtete správně - intr :D v Kladně koleje prostě nemáme :D) a těším se, až si odpočinu na pokoji po náročném dni ve škole. Nutno přiznat, že pro vysokoškoláky je téměř každý den náročný nehledě na to, jestli leží v posteli nebo mají celý den školu. :D Jdu po chodníku a proti mně míří skupinka tří holek ve věku cca 13 let. Venku fouká studený, celkem prudký, vítr, teplota dosahuje asi 8°C a děvčata se výborně baví a smějí na celé kolo jen v lehkých bundičkách, popřípadě mikinách a s odhaleným krkem. (Jak říká moje babička: ,,Jaro a podzim jsou nejhorší na nastydnutí!'' Celé dospívání jsem se tomu smála, ale postupně se tomu přestávám smát, protože je to prostě pravda! Nicméně to musí holky zjistit samy. ;)) Mezi smíchem se ozývají věty jako: ,,Vás všechno učí špatně...'' ,,Vy špatně dopadnete, když tomu nevěříte...'' Už tyto věty mě zarazí a říkám si, kde k nim přišly, a proč jsou tak vtipné. Vzápětí jsem pochopila. Jdu dál a vidím staršího pána, jak si povídá s mladým klukem. No, spíš pán povídal a kluk poslouchal s evidentním nezájmem a evidentním zájmem pána opustit a ponechat osudu. Jako první mě napadlo, že pán je od jehovistů. (Nejsem nijak vysazená proti jehovistům, ale mám zkušenosti, kdy jsem se z dobré vůle chtěla pobavit s paní od jehovistů a vlastně to byla jednostranná konverzace, kdy mě paní odmítala pustit ze svých spárů a odmítala vše kromě 'své pravdy'. Tolik ke zkušenosti s jehovisty.) Když jsem přicházela blíž, tak jsem pochopia, že pán není od jehovistů, ale od komunistů. Vychvaloval komunismus do nebes, vykládal úplně cizímu člověku o své rodině, o tom, jak nám všcihni lžou a že komunismus byl nejlepší aj.

   Se soucitným pohledem jsem pohlédla na kluka, který mi pohled opětoval a jeho pohled byl naprosto jendnoznačný - chudák pán, ale tohle nemusím poslouchat. Byla jsem ráda, že jsem unikla spárům 'pána komunisty', protože nemám tušení, jak bych na něj a jeho zanícenou řeč reagovala. Vlastně mám a to tušení se mi nelíbí. Pokračovala jsem dál a vidím starého pána na vozíku, který měl jednu nohu amputovanou a na pahýlu nasazenou, trochu pofidérní, protézu. Jel opačným směrem než já a cesta pro něj v té zimě byla náročná, a navíc musel jet mírně do kopce. Malou chvilku jsem uvažovala (a za to se stydím :(), jestli mu pomůžu, ale když jsem viděla, jak se plahočí, a že by na ten mírný kopec vyjel za hodně dlouhou chvíli, šla jsem k němu a pomohla mu s vozíkem. Cestou jsme potkali 'pána komunistu', jak ještě pokračuje s výkladem, a když jsme se blížili ke konci chodníku, stály tam pořád ty tři holky. Teď se už nesmály, ale jen třeštily oči a zíraly, co jako dělám. Málem jsem na ně začala zírat taky, protože mnou otřáslo, že ty holky šokovalo, co jsem udělala! V ten moment jsem se sama sebe ptala - jak je možné, že se ty holky diví tomu, že jsem pomohla tomu pánovi???

   Odpověď neznám, ale určitě nebude veselá. Hrozně mě mrzelo a mrzí, že dneska je divné (!), že někomu pomůžete a nic za to nechcete; uděláte to dobrovolně místo toho, abyste šli dál domů do tepla.

   Závěr z této události si každý udělá sám a je na něm,jak bude vypadat. Já jsem si závěr neudělala, protože mě to jednoduše mrzí. Ale abych nekončila negativně, tak musím říct, že mi ten skutek udělal obrovskou radost! A pán byl velmi šťastný, že jsem mu pomohla, a to mi dalo ještě víc síly konat daší podobné skutky!

   Dobrou noc! K.

Zobrazeno 543×

Komentáře

chodici-zabka2

Další týden jsem pána potkala znova a jeli jsme spolu delší cestu dokonce... Začíná z toho být tradice... ;) :D

kacarovi3

Klárko,není to výsada věřících lidí.Měl jsem kolegu,mluvil sprostě,smilnil,byl alkoholik,kouřil a kradl.Byl nevěřící ale měl hodně věřící babičku,která se za něj hodně modlila a snad tam na hoře modlí.On se vyskytoval na dně společnosti a právě tam Bůh nabízí nejvíce příležitostí k dobrým skutkům.Ač byl takový zarytý hříšník,nikdy neminul tu příležitost,vždy ji rozpoznal a konal dobro.Já jsem slušný člověk na určité úrovni,nevyskytuji se v hospodách.Také mám mnohem méně příležitostí k dobrému skutku.Můžeme žít slušně,dbát na Boží přikázání,mít láskyplné a štědré srdce ale přes to nás tito nevěřící v nebi předběhnou.Já mu říkával,že má nebe jisté,babička mu tam drží místo a má to promodlené.Může si kolega myslet cokoliv ale své dobré srdce nikdy nezradí.Až přijde k Pánu,bude mít plné ruce.

chodici-zabka2

To netvrdím, že je to výsada věřících lidí. Spíš jsem to myslela z hlediska obecně lidského. Člověk nemusí byt věřící, aby pomohl někomu jinému.

kacarovi3

Ježíš vyslal učedníky do světa s Dobrou zvěstí.Šlo o vyšší úroven lidství,o lásku,vzájemnou pomoc a o zakládání církví na tomto základu.Nabízel lidem přes učedníky sílu Boží pomoci i cestu k Němu.Většina věřících na tu Dobrou zvěst zapomíná,jsou chladní a odtaživý k ostatním.Zapomínají na základy víry-vzájemná láska,vřelost srdcí a radost,když mohu druhému pomoci.Testoval jsem farní společenství tu ve Znojmě a místo lásky mě hrozili,že obtěžuji,že mají ze mě ženy strach.Potřeboval jsem pomoci a žádná odezva.Jakoby všichni oslepli,postavili si před druhými zed.Cizího věřícího nepřijmou,nepomohou,jsou stižení lhostejností.I na vesnici to bylo podobné.Desítku let jsem tam ministroval a všímal si reakce farníků.Já nemohl,měl jsem povinosti ale když cizí zůstali déle,rád jsem se jim s knězem vě

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz